1519 Views

Lønnsomt å fiske reker med teiner

En sjark sto i fjor for alene for over halvparten av teinefangsten av reker. Fangsten på over fem tonn reker viser at det er mulig å skape god inntekt om en fisker reker med teiner.

Februar 27, 2023
Skrevet av:

Terje Engø

Thomas Netland i Flekkefjord fisket 5.015 kilo levende reker med sjarken «Far Ebi». Han ønsker ikke å si hvor mye han får per kilo reker tatt med teiner. Han er med i et prosjekt som skal skaffe nok reker til å begynne eksport av reker som er fisket levende og skånsomt med teiner. Det er kjent at reker fisket på denne måten kan oppnå bedre priser enn reker tatt med trål.

Fisker med 130 teiner

Ingen andre fartøy var i fjor nærheten av så stor teinefangst av levende reker. Til Piscus forteller Thomas:

– Jeg fisker med rundt 130 teiner. Grunnen til at jeg har fått mest handler nok bare om at jeg har brukt mer tid på dette enn andre fiskere. Det har vært en krig å komme seg opp på ok fangster for min del. Nå ligger det på 80 – 90 kilo per trekk. Det er helt greit.

Jeg var i fjor en tur for å se på rekefiske i Canada. Der fikk de 8 – 9 kilo etter 12 timer. Her sier jeg meg fornøyd med 0,5 – 1 kilo per teine etter to døgn. Det finnes nok bedre plasser langs kysten enn her, men jeg fisker i Flekkefjord på grunn av familien min, forteller Thomas.

Sjarken «Far Ebi» er bare 7,99 meter lang. Større fartøy kan fiske med flere teiner. FOTO: PRIVAT.

Skal skape nytt produkt

Han forteller at de har arbeidet med å lage egne prosedyrer innen fiskeri og foredling av fryste, rå reker for å skille seg ut på kvalitet og bærekraft. Kvalitet og bærekraftig er to ord som han mener blir brukt i hytt og pine innen all sjømat, så mye at det har mistet mye av meningen sin. Men, vi har hatt troen på at et ærlig stykke arbeid vil lønne seg til slutt, og at kundene vil merke forskjell og være villig til å betale for det.

Rekene som er fisket med sjarken «Far Ebi» får du i dag på en rekke restauranter i Norge. Nå håper Thomas på å få på plass et samarbeid med andre fiskefartøyer slik at det kan bli høye nok volumer til å utvikle produktet, og til å etablere eksport, i første omgang til europeiske land.

SØTE I SMAKEN: Rå reker har en svært god og søt smak. FOTO: PRIVAT.

Liten sjark med god inntjening

Når Thomas kan fiske over 5.000 kilo reker med en 7,99 meter lang sjark, burde dette kunne bli et lønnsomt fiske for mange flere mindre sjarker og kystfartøy.

Teinefiske etter reker kan også kombineres med annet fiske. En trenger ikke å gå glipp av Lofotfisket fordi om en vil satse på reker. Siden fisket er åpent, er det også mulig for mindre sjarker å fiske effektivt med reketeiner.

Følg oss på sosiale medier